Thursday, December 4, 2008

Aku, Cuti dan 3P

Haha! Mcm terlambat jer nak citer pasal 3P ni. Sbb nak abes dah pon. Hahaha! What da heck, aku nak citer gak sbb ramai org tny aku, per aku wat time cuti nih?! Aper aku wat kat UIA cuti2 ni? Ada kelas ker time cuti ker? Nah, bace la korg post ni. Malas nak explain panjang2.



3P ni actually short form untuk Program Pentauliahan Professional. As korg boleh baca kat banner di atas (click pic to enlarge or to go to 3P website), it is one of the Certification Programme. 3P ni actually collaboration between Ministry of Higher Education (MoHE) ngan Prestariang (jgn tny aku naper nama dia mcm ada riang2... Hoho!), company yg arrange course ni. Korg leh Google jer utk tau lebih lanjut pasal Prestariang tuh.

Aku pon actually x berniat pon nak join 3P nih. Tapi rummate aku, Amirizal yg yg inform aku pasal programme ni and since aku rasa aku xder nak wat aper time cuti ni, aku pon join jer la. At least nanti aku ada something nak add dalam resume.

Bila terserempak ngan member2 kat UIA time cuti nih, ni soklan lazim yg sering ditanya (kira spot question la...);

"Ko wat aper kat UIA cuti2 nih?", tny member aku.

or bila YM ngan saper, dorg tny mcm nih;

"Ko wat per time cuti nih?"

Aku pon ngan selamba menjawab;

"Aku der kelas la.."

Pastu sumer org yg tersebut mesti tny mcm nih balik;

"Kelas aper time cuti2 nih?"

Hmm, meh sini aku nak explain. 3P ni kan Certification Programme or dalam Bahasa Melayu nyer, Program Persijilan. Ranking Certification mengikut pemahaman aku for tertiary education adalah seperti berikut:

~ Certificate ~ Diploma ~ Degree ~ Master ~ PhD

Hmm, macam tu la. Since Certification programme ni one of the tertiary edu, so msti la ada kelas gak utk diattendkan. Huh, tension weh kelas ari2 from 9am to 5pm. Nasib baik Comp Lab ada access tenet. So leh aku YM and donlod aper yg patut. Wait, walupon aku donlod2, tapi aku still bagi 70% perhatian dalam kelas. In fact, aku jer yg slalu jawab bila lecturer aku tny soklan. Haha!

FYI, kitorg siap ada exam lagi tuh. Utk progamme yg aku ambik, i.e. Computer Technician, ada 2 exams, CompTIA 601 and CompTIA 602. Td baru jer abes CompTIA 601. Later aku akan citer pasal exam td. Surprise2. Haha!


K ar, hopefully aku clearly explain kat korg pasal aper yg aku wat time cuti nih. BTW, as stated before, dah nak abes dah pon 3P nih. Sabtu ni last day. Haha! Pastu raya. Yeay!

K ar, malas dah nak taip....

4 comments:

CIKSELAMPIT said...

Dan aku pulak
Tengah kumpul duit untuk belajar Bahasa Isyarat..

teyha! said...

kau biar betik program tu name pentauLILIahan. lili?

aaziz said...

@ CikSelampit - Aku ada idea. Ko search jer kat google pasal Sign LAnguage tuh. Msti ada pny. Boleh save duit! Hahaha!

BTW, bagus ar ko dapat tambah blajar bahasa!

aaziz said...

@ teyha - Haha! Typo error! Corrected already. Thanks!