Thursday, May 14, 2009

Citer Basi 2 - 'Fun' @ Genting

Dah dekat sebulan berlalu trip kitorg ke genting, baru nak post? Sukati la. Hahaha! Walaupon Wee dah lama post pasal trip nih, aku nak post gak sbb kali nih, aku guna gambar2 dari phone aku. Aku wat karangan bergambar nih. Silalah baca yer. BTW, description kat sebelah atas, gambar2nya di bawah. Harap maklum.

Kat bawah nih time kat hentian LRT Gombak. Janji nak kumpul naik bas ke Genting kol 8 pg, so kitorg budak2 laki kuar la awal. 7.30pg da naik bas ke Putra weh. Sampai2 jer, ingat budak pompuan dah sampai dulu (selalukan dorg awal), hmm, tapi batang idung pon x nampak. Sumer budak pompuan lambat. Ces sungguh. Mr. F hampir mengamuk. Kalo dia mengamuk, mati aku time tuh.

Aper2 pon, kitorg x sempat naik bas ke Gentig jam 8 pg, terpaksa tunda ke 9 pg. Ada hikmah dia gak ar. Kitorg sempat beli Bihun/Nasi Lemak yg sorg makcik tuh jual kat ctu, buat bekalan kat atas. Tunggu punya tunggu, sampai la bas..







Dalam 45 minit macam tuh, sampai ler kitorg kat Terminal Kereta Kabel. Huhu! AKu excited weh. X penah naik kete kabel lagi sepanjang idup aku. Scary gak ar mula2. Tp aku xder la gayat2 sgt. Takut tuh mmg ada. Tp aku beranikan diri jer. Tinggi weh... Time nih, ada beberapa drama berlaku dalam kete kabel tuhh, tp malas ar nak citer. Xlarat nak menaip.




Dalam 20 minit++, sampai gak kat Genting. Alhamdulillah. Scary wo kete kabel tuh. Sampai jer kat kaunter, kena beratur plak. Ramai org. Aunty2 sumer byk. Kat kaunter tuh dia ada letak notice, dia kata Cockscrew Rollercoaster, Spinning Chair ngan Gelas2 pusing (yg nih x heran pon, Fiza jer yg nak naik bagai) under maintenance. Kecewa giler kitorg. Sia2 jer datang, tp xleh men Roller Coaster.



Aper2 pon, kitogr men jer aper yg ada. Kitorg stat ngan naik jet pusing2 yg x menakutkan langsung nih. Bosan giler. Malu pn ada. Sbb da besar. Aku x sabar nak turun dari bnda nih sbb mmg x best giler.


Pastu, kitorg gi naik Cyclone, kononnyer Roller Coaster pertama kat Malaysia. Mmg mula2 nak naik dah, tp org ramai. Aper2 pon, kitorg beratur gak last sbb malas nak patah balik nanti. Cyclone nih Roller Coaster pendek. 4 org jer leh naik. Nampak x scary. Tp mula2 dia jatuh tuh, fuh, terkejut gua. Gambar yg first tuh, Dibut ngan Najla kena paksa naik ngan org asing. Aku yg paksa. Hahahaha!




Permainan bodo no. 2, Gajah Pusing2. Argh, sekali lagi, malunyer aku naik benda nih, tp aku gagahkan diri gak. Hahaha!




PAs naik Gajah bodo tuh, kitorg gi naik Pirate Ship. Agak pening2 ngan nak muntah gak ar pas naik pirate ship nih. X best. Kat Sunway punya lagi best sbb dia pusing 360 degree tuh. Badan menghadap bawah. Giler ar. Yg kat genting nih, hayun2 macam tuh jer. X best.



Actually, pas naik Pirate Ship tuh, kitorg gi masuk Pirate House yg bodo tahap mak ayam. Dia ala2 rumah hantu ar. Tp x takut langsung (although aku actually terkejut bila ada batu nak jatuh tuh). Tp rumah antu nih haram tahap giler. Kewujudannyer kat Genting merupakn satu kesilapan. Hahaha!

Lepas masuk Pirate House tuh, kitorg ingat nak naik Flying Coaster.. Hmmm, x jadi sbb kena bayar RM10. Xmau aku. Naik sekejap jer. X berbaloi. Aper2 pn, kitorg gi bergambar kat London Bas, atas permintaan Husna. Terlebih2 plak bergambarnyer.








Pastu, naik kete antik yg lembab nak mampus. Gerak guna bateri ker aper? Lembab giler ar. Time tgh2 perjalanan tuh, aku ingat nak terjun jer keluar dari kete nih sbb bosan tahap cipan.



Pastu, kitorg naik Roller Coaster yg kecik punya. Aper ntah nama dia. Aku lupa. Pastu separuh dari kitorg naik Balak2 nih. Separuh lagi x nak naik sbb takut baju basah. MMg basah pon. Nyesal weh.





Then, kitorg gi sbyg, makan dan berehat2.



lLepas makan, kitorg gi naik bot air yg kayuh2 tuh. Ok la sbb time tuh matahari terik. Sempat jugak la aku keringkan baju.




Masa naik bot tuh, kitorg perasan yg Space Shot (or Solero Shot) dah bukak. Pagi kitorg pg tuh, dia x bukak lai. Aper2 pon, separuh daripda kitorg nak naik, separuh x nak. Yg nak naik tuh, seperti dalam gambar la. Yg sedeynyer, beratur panjang2, tp cuaca x mengizinkan. Hujan turun ngan lebatnyer. X sempat nak naik. Kt cni la insiden Husna kena marah ngan Aunty tuh, "Move faster people!". Hahahaha! Last2 merangkak jer.





Disebabkan cuaca hujan, 95% daripada outdoor kat genting nih x leh main. Hampeh tol. LAst2, kitorg gi sbyg asar, then, turun bawah sbb nak balik. Sebelum kuar dari Genting tuh, kitorg smpat la singgah kat Berryl's Choc House. Tangkap2 gambar, beli2 coklat. Hua, aku x larat nak menaip nih.






Kuar jer dari Berryl's tuh, budak2 nih namapk yg permainan kuda2 pusing tuh dah boleh main sbb hujan pon dah renyai2 jer. Dorg excited nak naik. Aku malas nak naik sbb malu. Hahaha! Menjaga reputasi.




Time balik, naik kete kabel balik. Senyap2 sumer! Aku dah x takut da. Terlebih bosan pon ada. Hahaha!




Sampai jer kat terminal kete kabel tuh, kitorg gi jalan2 jap, sementara tunggu Maghrib. Terjumpa satu kedai yg jual makanan2 merapu nih. Excited weh sbb leh taste sumer makanan. Saper yg x malu tuh, try jer sumer makanan, tp x beli. Aku pon try hampir sumer makanan, tp sbb nak jaga standard, aku pon beli la sotong gula 1000gram. Hahaha!



Malam tuh, sapai jer UIA, dah lapa. Budak2 nih ajak gi kubo. Aku malas sebenarnyer, tp sbb sumer dah pegi, aku on jer la. Best gak sbb dapat makan sama2 ramai2. Time nih gak, budak2 Manu tgh wat gath kat restoran sebelah.



K ar. Tu jer citer bergmbar aku. Silalah komen ek kalo rajen. X nak komen pn x per. ... Komen la, penat aku menaip! Hahahaha!

P/s - Pasnih kita gi Sunway ramai2 plak nak. Haha! Xpon, gi TimeSquare jer. Kalo hujan pon, leh main sumer bnda.

14 comments:

PrincessLiJo said...

haha! siot je cite psl aku kena marah..hampeh tul!

PERHATIAN semua!

kalau nak naik kete kabel, ajak la fiza n aziz teman..excitement yg x dpt nak d gambarkan.. dua2 ni jerit mcm hantu..ingat ke fiza je yg gayat, rupa2 nya aziz pun 2x5..kehkehkeh..

aku mmg xleh benti gelak naik keta kabel dgn korang..terima kasih byk2 la tp kerana hiburan sementara itu..hahahahahahaha

PrincessLiJo said...

eh lupa lak.. untuk statement bdk pompuan lambat tu, aku xleh d includekan tau..hehe

dah roger2 da pg tu kan..aku tunggu simma laa..haha!

PrincessLiJo said...

haha! ada 1 lg.. teringat yg ko ckp masa kt da nk smpi kat atas..

"jgn jatuh kat cni, ckit lg! ckit lg!!.. Ya Allah..Ya Allah.."aziz tunduk sambil memegang dahi..haha

Najla said...

Couple yg dok depan kitorg mase naik cyclone tu bajet sungguh! Menyampah aku.. Baikla kitorg naek ngan bangla tu.. hahaha!

Dibut said...

Couple tu mmg sengal..Bajet tak takut..Ktorang menjerit bagai nak gile..Lantak r!!Haha...Rase mati hiudp semula aku..huhu...Weh, soriler coz lmbt pg tu..Sape Mr F tu?Takutnye aku..hoho..

Ir A.Aziz said...

@ PrincessLiJo - Husna tipu, aku xder la jerit bagai nak rak time naik kete kabel tuh. Fiza jer yg drama berlebih. Hahaha!

Ir A.Aziz said...

@ PrincessLiJo - Husna tipu, aku xder la jerit bagai nak rak time naik kete kabel tuh. Fiza jer yg drama berlebih. Hahaha!

Ir A.Aziz said...

@ Najla - NAper bajet pulak? Sbb dorg x jerit skali ngan korg ek?

Ir A.Aziz said...

@ Najla - NAper bajet pulak? Sbb dorg x jerit skali ngan korg ek?

Ir A.Aziz said...

@ Dibut - Mati hidup semula? Statement melampau tuh. Mr F/ Ada la. it's a secret I'll never tell. Hahaha!

Najla said...

Aku tau Mr.F tu sape...

PrincessLiJo said...

ayokkkk..dibut cane ko leh tatau sape Mr.F ni..hehehe

HamiWeeRAé said...

alamak.. ak da tatau jd org ke brapa da bg komen.. org keje la katakn skrg, pas balik keje br leh mntenet.. keh3 (gelak brlagak)..

Dibut, Mr.F 2 adela bdk yg plg byk kene kutuk lam post genting ak hari 2.. Siap bg hint 2..

BTW 2 Ajis, ak rase gmbr2 yg ak amik dr ko 2 xcomplete aa sbb ko byk delete kot.. muka ko je byk.. hahaha.. mmg mnjaga reputasi sggh ko nih.. hadoi (^^D)v

PrincessLiJo said...

Aziz control sebenarnya..haha
Reputasi pe tah dia jaga..as King Aziz ke? hukhukhuk