Thursday, May 21, 2009

Mari Membuat 'Clearence'

Hari nih (Khamis, 21/5/09), aku gi UIA, kononnyer nak gi ANR Engine, nak mintak temporary release letter ngan transcript. Aku sbnrnyer nak suruh Epul jer tolong watkan, tp lepas 'berdiskusi' ngan budak2 nih kat dalam FB (seperti di bawah), aku pon decide better aku pg mintak sendiri jer. Hoho!





Kebetulan mcm mana ntah, Adelina pon nak gi UIA gak. Dia kata nak wat clearence. Katanyer dia nak setel cpt2. Dia mula2 nka tompang aku, tp disebabkan kakak aku guna keter, aku xleh la nak menumpangkan dia. Last2, Ade pinjam keter abg dia, dia pulak yg tumpangkan aku. Haha! BTW, rumah kitorg mcm dekat, so senang Ade nak pick up aku. Jgn jeles la yer kawan2. Hahaha!

Then, sampai UIA, kitorg terus gi ANR Engine, nak mintak temporary release letter. Hmm, akak tuh kata, isi nama, no matric ngan ic, pastu kasi kat dia, then korg tunggu la 2-3 hari, pastu mintak surat kat dia. Aku tny la, "Boleh ker kalo surat tuh dapat ari nih terus? Ala, akak print jer kan (huh, meleser tuh)". Akak tuh jawab, "X boleh la. Kitorg kena check status bla bla bla....". Aku mengiyakan jer. Malas nak tny lagi. Padahal aku rasa kalo dia wat on da spot sekejap jer kot.

Pastu Ade kata, dia nak try wat clearence. Time tuh kitorg pon x yakin leh wat lg ker x sbb result FYP baru jer kuar 2 hari lepas, takut status x tuka dari ACTIVE ke GRAD. Hmm, tp time tuh, kitorg gerak jer ker center. Gi la ANR Admin. Sebelum tuh, singgah ke Bank jap. Pastu gi Finance sbb Ade baru nak bayar yuran dia.

Then, kat ANR Admin, akak tuh cakap, ambik borg clearence jer. Yg len tuh (full transcript + release letter) x leh dapat lg sbb senate endorse 26/6 nanti. Pastu baru leh apply. Tp kat situ, kitorg apply temp cert. letter gak. Kena caj Rm1. Surat nih mcm release letter la, tp yg temporary punya. Lepas isi borg tuh kitorg ingat nak ke ANR Engine balik sbb sebelum tuh aku ada kol Zarul. Dia kata actually kena check status dulu kat ANR Engine, Kitorg x check sebelum nih.

Tp sbb dah ada kat center, kitorg pikir, gamble jer la. X yah check status dulu. So, untuk wat clearence, kena gi 5 tempat, Legal Unit, Library, Finance, Mahallah ngan Security. Kitorg stat ngan Legal Unit. Sampai jer situ, kiorg ckp kat akak tuh, nak wat clearence. Dia ambik borg and process. Then, tada! Berjaya dapat sign ngan cop! Yeay!

Disebabkan Legal Unit dah clearkan kitorg, so kitorg malas nak ke Engine, kitorg proceed jer terus ker Library. Hahaha! Sem lepas rekod aku x penah masuk library weh. Tiba2 hari ni masuk wat kali terakhir, macam sedey plak. Gi library, then check clearence. Adelina kena caj RM6.20. Hahahaha! Aku plak xder aper2. Nasib bek. So, setel 2 checkpoints. BTW, wat clearence nih macam mencari harta karun pulak. Ada checkpoint2 bagai.





Next checkpoint sepatutnyer gi Finance, tp kat Finance tuh, terang2 dia tulis notis, kalo nak wat clearence, status kena GRAD. Disebabkan kitorg x pasti aper status kitorg, so, kitorg patah ler balik ker ANR Engine. Check punya check, skali akak tuh kata, status dah GR. Yeay!





Kat engine tu, kitorg de tour ke comp lab E5 jap. Tgk2 la kalo ada kawan2 ker. Hmm, hampa. Xder org. Ada Atikah Nadia ngan Fouada Riyadh jer. Lepas Ade check dia punya result and tegur2 dorg sket, kitorg pon blah sbb comp lab tuh panas. Hahaha! Kitorg proceed ker Mahallah pulak.




Mula2 ke Mahallah Asiah. Setelkan Ade punya. Lawa weh ofis dorg. Aku terpegun sampai lupa pulak nak ambik gambar. Then gi Ali, ofis yg x student friendly + panas. Time wat clearence nih, ade ker dorg dok tny lagi, "Dah pulang kunci ker blom?". Haha! Mesti la dah cik abang oi~





Next, kitorg patah balik ke Admin, sbb nak gi Finance. Aku cuak gak gi Finance nih sbb sem lepas dorg cakap aku ada hutang. Tp, bila da sampai finance, akak tuh nak tgk financial slip gak. Kiotrg x bawak. So xbb xder, akak tuh kata kitorg kena tinggal borg clearence tuh and then, datang balik petang, dalam kol 3 ker. Time lalu2 kat Admin tuh, kitorg nampak ada fountain baru. Sejak bila plk ada fountain nih? Oh, ni la fountain yg dalam blog baru Najla tuh? Promot2. Lepas nih mintak bayaran yer Najla.





Sementara tunggu pukul 3 tuh, kitorg gi setelkan BiotechCorp punya BeST Application. Aku singgah pejabat pos jap sbb mak aku kirim bayar bil letrik sumer. Disebabkan Post Office tuh ada aircond yg best, Ade pon stay kat situ gak, sambil setelkan dia punya application. Kitorg lepak2 kat Post Office tuh mcm lepak2 kat comp lab E5 plak. Ala, xder org pon.




Time kat Post office tuh, Epul kol, tny ada kat mana. Aku cakap la ada kat Post Office. Tup tap, x sampai 10 minit dia datang (dgn segala drama). Hahaha! Then, kiotrg kuar gi antar akak Epul gi clinic. Pastu akak Epul blanja kitorg McD. Best! Thanks Kak Ayu.

Balik McD, gi sbyg, then, proceed ke Finance. Hujan pula dah. Terpaksa berkongsi payung ngan Epul. Hahahaha! Sampai Finance, akak tuh kasi balik borg clearence kitorg. Aku punya clear. Alhamdulillah. Yg magicnyer, dia kata siap ada refund sampai RM1000++ tuh. Biar btol akak nih? Aku pon tny la akak tuh, "Betol ker?". Dia kata betol. Aku mengiyakan aja la. Hahaha! Tp Ade punya sangkut. Dia tulis ada hutang RM425. Rupa2nyer, Finance x update lg Ade punya akaun sbb dia baru bayar yuran kolej pg td. Then lepas Ade explain, kasi slip bagai, setel. Ade punya pon ada refund gak, tp Rm20. Hahah! ok la tuh.

Next, kitorg bawak epul gi ANR Admin, dia nak ambik borg2 bagai. Nak setelkan awal la katanyer. OTW balik, terserempak ngan Hidayah Zainan. Dia kata nak apply fellowship kat UIA. Kitorg ikut jer sbb Epul pon nak apply gak. Pg la ke tingkat 3 Admin, ke MSD punya office. Epul ngan Dayah ambik jer borg tuh. Aku ngan Ade, hmm, nanti2 la, x rasa nak sambung master lg. Haha!

Then, disebabkan hujan + aku sayang UIA (xnak abiskan clearence hari nih), so, kitorg tangguhkan la checkpoit yg last sekali ke minggu depan. Alang2 nak ambik surat + transcript, boleh setel skali mggu dpn tuh. InsyaAllah kalo xder aper2, rabu mggu dpn kitorg datang UIA.

Dah ar. Panjang la pulak aku merapu kat sini.

P/s - Nih sambungan discussion kitorg kat FB:


16 comments:

adelinaibrahim said...

1haha..detail giler beb! rs bwk sume org jer join pngembaraan kte smlm..haha..

Dibut said...

Bagus2!!Hehe..Ni da mcm tour de campus je nak wat clearance nih..hohoho..

Husaini said...

Kat Finance tu memang ke ada financial slip ke?payahla gitu, nak minta financial slip je da amik 5 hari, malas giler dorang...arrghhh

Ir A.Aziz said...

@ adelinaibrahim - Tu la. Aku nak tulis sket jer. Tiba2 meleret-leret plak.

Ir A.Aziz said...

@ Dibut - Aah, mmg mcm tour de campus. Jalan2 sana, jalan2 sini.

Ir A.Aziz said...

@ Husaini - Ala, ko gi jer finance terus. Xyah wat financial slip dulu. Tunggu ari tuh jugak.

HamiWeeRAé said...

poyo gler gambar ko silang kaki kt counter tuh! urghhhh *muntah*
miahahahahahaa!! sabotaj sabotaj

eMiRaTeZ said...

oit.. cam byk keje jer nk buat clearance. malas la plak aku nk gi buat. dh la busy keje ni.. huhu..

Ir A.Aziz said...

@ HamiweeRae - Hensem kan? Ko tergoda la tuh. HAhaha!

Ir A.Aziz said...

@ Emiratez - Senag jer la. Ala, wat nanti2 pon xper. Xder dateline.

PrincessLiJo said...

@Aziz:

" @ HamiweeRae - Hensem kan? Ko tergoda la tuh. HAhaha! " ..

loya la weyh!

Ir A.Aziz said...

PrincessLiJo - Hahahaha! Dengki la tuh.

CikSelampit said...

ape da.. clerance pun mau cerita ka?

tp ok la tu..at least org lain leh gak amek tau.

Anonymous said...

Ich entschuldige mich, aber es kommt mir nicht heran. Es gibt andere Varianten? cialis kaufen ohne rezept cialis online [url=http//t7-isis.org]viagra[/url]

Anonymous said...

Cordial a Ud gracias por su ayuda. [url=http://csalamanca.com/comprar-viagra-generico/ ]la viagra natural [/url] me callarГ© tal vez http://csalamanca.com/ viagra espanol

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優