Thursday, June 11, 2009

Mari Balik Kampung!

Seperti yg ramai tau, aku balik kg last week. Meh aku wat karangan bergambar lagi pasal balik kg minggu lepas.

DAY 1 (Ahad) - KL -- Kerteh, Terengganu (+- 300km)

Singgah kat umah makcik aku ngan pakcik aku, kakak dan abang kepada mak aku katFelda Kerteh. Nak ambik nenek aku, bawa balik ke rumah dia kat Setiu, Terengganu. Kat bawah ni scene kat rumah pakcik aku. Byk pokok2 sayur dia semai.










DAY 2 (Isnin) - Kerteh -- Setiu, Terengganu (+- 200km)

Kampung aku sbnrnyer kat Setiu. Tp sejak akhir2 nih, nenek aku suka dok kat Keteh sbb anak2 makcik aku ramai. Dia suka org ramai2. Leh tolong wat macam2. Kat bawah ni gambar lorg depan umah tok aku. Kat sini la aku ngan adik-beradik ngan sepupu aku main2 tim kecik2 dulu. Skrg dah tinggal kenangan. Sumer dah besar2.



DAY 3 (Selasa) - Setiu -- Dabong, Kelantan (+-250km)

Kitorg ke Dabong sbb anak makcik aku lagi satu kawen. Sepupu aku la. Tp x berapa rapat ngan sepupu nih, sbb rumah dorg jauh ke ulu weh. Jauh kan Dabong, Nasir? HAhaha! Mak aku kata, ni reason utama dia balik kampung. Kitorg 3 kereta konvoi ke umah mak cik aku. Gambar pengantin x sempat nak tangkap. Hahaha!






DAY 4 (Rabu) - Setiu -- Kerteh (+- 200km)


Gi antar pakcik ngan makcik aku balik umah dorg. Sebenarnyer mak aku kata kalo antar dorg ke bustop Kuala Terengganu pon x pe, tp aku yg gatal nak antar samapi umah. Sian kat makcik aku yg lagi sorg yg terpaksa ikut aku antar dorg. Ala, jalan weh.

Kt umah pakcik aku yg sorg nih ada wat ternakan cacing. Dia pon rajen semai2 pokok sayur. Plus, ada by pokok buah gak blakang umah dia. Durian, pisang, rambutan etc.








Ni gmbar sepupu aku, anak kepada makcik aku yg ikut sekali tuh. Gambar mak dia x sempat nak tangkap.



Pembakaran terbuka, salah satu sbb Global Warming. Ish2, org kampung nih.





Reban ayam ngan telur2nyer.





DAY 5 (Khamis) Setiu -- Kota baru, Kelantan (+-100km)


Nak pergi pejabat tanah sebenarnyer. FYI, arwah ayah aku ada tanah kat KB. Nak setelkan cukai ker aper ntah. Yg tak bestnyer kat KB nih, jam dan panas! Hush! mencabar keimanan aku.




Kat Pejabat Tanah. Cuba korg baca notis 'Takrif Anak Kelantan' kat pic bawah nih.






DAY 6 (Jumaat) - Tak pegi mana2.

Rehat2 kat umah jer. Xwat aper2 pon. Nak berjalan pon malas. Sepupu aku ajak gi pantai, tp aku malas. Hahaha! Pics kat bawah nih ialah gambar2 sekitar umah tok aku.







Pergi sbyg Jumaat. On the way nak gi sbyg Jumaat tuh, ternampak buah manggis yg baru nak membesar. Cantikkan. Subhanallah~ Snap sket.






Dok umah. Tak tau aper nak wat. Aku pon tangkap la gambar aya nih. Yg lagi satu tuh umah makcik aku.






DAY 7 - Setiu -- Jerteh (+- 40km)

Gi tgk tanah arwah ayah aku kat Jerteh plak. Tanah nih, aku pon tak tau kat mana. Kat bawah nih xder kena mengena ngan tanah arwah ayah aku. Tu korg leh tgk bukit tu gondol sbb aktiviti pembalakan.


Malam last tuh, xde api la plak. Hmm, pg kedai beli lilin la. Nenek aku pesan, beli lilin yg gemok2 sbb lilin yg panjang2 tuh cepat habis. Tp kat kedai kat kg tuh xder la lilin yg gemuk22. Haha!




DAY 8 (Ahad) Setiu -- KL (+-450km)


Keluar awal2 pagi. Nak cepat sampai. Tp sblum balik tuh, singgah jap kat umah pak cik aku yg sorg lagi. Kat kawasan umah dia nih, org2 kampung sumer wat rumah2 batu yg lawa2 weh. Kalah umah2 kat KL.




Singgah beli kopok lekor jap kat Kuala Kemaman.



Petang tuh jam teruk kat LPT. Aku dah citer kat post sblum nih. Malam tuh plak, jam jugak kat highway kawak. Sbb yg sama. Dua lorong tuka jadi satu lorong. Jam sampai ke UIA weh. Aku cuak time nih sbb lampu aladin (lampu minyak engine) tuh berkelip2. Alhamdulillah keter x mati kat tgh2 jalan.




Dah. Kol 10 selamat sampai rumah. Kalo x jam, sblum maghrib pon dah leh sampai. Xper2, yg penting selamat. BTW, mamandu sambil menagkap2 gambar amat bahaya okay. Jgn tiru aksi ini di rumah. K ar. Sekian.

11 comments:

PrincessLiJo said...

"seperti yang ramai tahu", huu..bajet ramai yg tau la tu..hikhik..

"mencabar keimanan" .. berimannya dia..hehehe

tgh drive pon sbb snap gambar lg,typical aziz..ngee~

Ir A.Aziz said...

@ PrincessLiJo - Ah, sentap! HAhaha! Amboix3~ Sejak bila pandai bab2 perli nih. Iman kalo sikit tuh, kira ada gak ar. Hahaha!

Najla Shuhud said...

Haha.. komen Princess LiJo yg sgt bernas.. i suke.. BTW Aziz, kenduri tu kat dewan sek kan? Unik la.. Xpenah aku tgk..

Nasir ab Rahaman said...

aku tak kisah yg lain....

cumer agak lawak jer bab siap anak kelate.kehkhehke

ambo mai alek siam weh.

kahkhka biasalah jiz, ayat hukum dia tu.nahu org pejabat.kehekhke

Ir A.Aziz said...

@ NAjla - Kenduri tuh kat kanin sekolah la. Haha! Save budget.

Ir A.Aziz said...

@ Nasir - Demo kecek gapo? Ambo dok pahe.

HamiWeeRAé said...

Ceh. mung nih oghang ganung ghupe2 nyew. oo slame nih blagak org kl ek. cube kecek ganung sket nok dengor. musti fail!

"Yg tak bestnyer kat KB nih, jam dan panas!" - ko ingt kl je jam? ak marah nih ade org kutuk kmpg ak.. kekeke

btw, bez aa dok kmpg. leh brcucuk-tanam mnenangkn fikiran. chewah~

Ir A.Aziz said...

@ HamiWeeRae - Aku org KL la. Mgm pure KL. Mak aku org ganu.

Jam kat KB teruk wo. At least kat KL byk parking tau. Kat KB tuh, susah giler nak carik parking.

Nur Adibah said...

Aziz, aku baru tau ko ni org Ganu. Ingat org KL..Hehe..Mung ni..Senyum sokmo!Peace!!

Ir A.Aziz said...

@ Nur Adibah - Aku org KL la. Percayalah. Haha!

HaMaWi said...

:P