Thursday, December 24, 2009

Telefon buruk itu

Nih satu lagi post aku yg berunsur "xder kerja".



Pic nih aku ambik time balik kejer, time tunggu bas kat depan KLCC. Nampak phone booths di atas? Mana satu yg anda pilih? Sy x pilih yg mana2 sbb saya sudah ada mobile phone. Berlagak siot~ Hahaha!

Terigat zaman dulu2, time mobile phone xder lagi. Masa duduk kat asrama, pondok telefon la menjadi tmpat aku stay connected with keluarga. Ada sesekali tuh, kena long queue panjang sbb sumer nak kol umah.

Teingat gak ngan "tips2" yg kononnya berguna semasa menggunakan pondok telefon. Pernahkah anda melakukan perkara sebegini:
  • Tekan butang '#' dan '*' serentak semasa dalam panggilan. Kononnyer ini akan mengextendkan period anda berckp dlm telefon walopon menggunakan amount yg sama
  • Beli kad telefon, and then, kat hujung kad telefon tuh, tebuk lubang, then sambung ngan wayar. Time buat panggilan telefon menggunakan kad, sambungkan wayar dari kad tadi ke butang '#' or '*'. Juga dipercayai dapat mengextendkan period anda berckp dlm telefon.

Pernah2? Kalo pernah, anda juga seperti saya. Tertipu ngan "tips" tuh. Macam mana aku boleh percaya dulu pon aku tak tau. Maybe dulu buta teknologi lagi kot.

Kalo korg nak tau, public phone skrg boleh antar sms woo. Aku pon baru jer tau. Tgk figure di bawah. Ada option "send sms" kat telefon hijau nih. La, x pelik sgt pon sbb skrg, telefon umah pon leh guna sms gak. :p



Cakap pasal sms nih, aku terjumpa satu adv pasal wat bisnes guna sms. Guna sms jer, then boleh dapat RM1000++ per day??! Mmg tipu sungguh. Kalo sesenang tuh, aku rasa, sumer umat manusia nih dok umah jer, main sms. huhu~ Aper2 pon, kalo anda mahu try, silalah sms ke nombor dalam adv di bawah yer. :p





Ok, nantikan lagi post2 aku yg mmg x ilmiah lagsung nanti ya!


P/s - Wah, rindu plak tunggu bas kat depan KLCC nih. Pasnih jarang dah ke KLCC sbb ofis dah pindah kat Ara Damansara..

3 comments:

nurainaakabil said...

miahahaha..

klu aku aku plih yg kecik tuh sbb aku nie keBANTUTAN...kurang ketinggian..miahahahaha..

haah..aku juga tekan # and * at the sam time..tp aku ttp rasa Xda jimat pn..miahahahaha..aku tergolong ngan golongan yg lmah iq..hahaha

yer..okeh..aku pn bru tau blh sms menatang nie :))))

dah ada hp..mana nk tgk dah tepon tpi jln :D

Ir A. Aziz said...

@ aina - at lasat, ada gak org komen. Thanks Oren! Dulu2 kita mmg buta IT.

Aku pon x tau bila last skali aku guna tepon public tuh.

famimahat said...

mcmana nak guna function SMS tu? nanti dia kuar text yang kita taip kat skrin hijau tu ke? satu sms caj berapa ? ngeeee~ betul2 nk tau nih. tak jumpa lagi telefon kat uia yang boleh sms