Friday, December 5, 2008

Mengumpat?! I'm Sooo Done With It!


This post is written to show that i am soooo done with backbiting. Cukup la. I have to admit that i was also involve with kegiatan umpat-mengumpat ni but mostly, benda yg aku umpat tu btol. Tapi pikir2 balik, walaupon bnda tu btol, tapi still dikira mengumpat gak. Plus, kebanyakkan bnda2 yg mengumpat ni, aku dgr daripada org, bukan aku yg stat dulu, but it still considered that as backbiting gak. So, aku di sini, mengambil pendirian untuk mengelakkan diri aku dari kegiatan yg x bermoral ni dan juga menjauhkan diri aku daripada mereka yg suka melakukan atviviti sedemikian.

Allah mentioned in the Surah al-Hujurat, verse 12 (as above), that mengumpat is like u r eating the flesh of ur own brother. Hmm, xnak aku makan lagi dah daging2 manusia yg nampak sedap di luar, tapi akhirnya merana diriku sendiri (aper pny ayat daa...). Memng la, sumer org suka the juicy thing ni, knowing about other people dirty laundry, tapi, tu la, dugaan hidup. Kena cuba melawan hawa nafsu ni.


Dah2, jom la kita jgn mengumpat! Say NO to mengumpat. Wat dosa tambah dosa jer. Cukup2 la tu. Kita tak tau brp lama kita hidup lagi. Cm aku nak ingatkan lagi sekali. KAt Surah al-Hujurat tu dah terang2 tulis dah.

Nak ngumpat gak? Lantak korg la. Aku dah malas nak involve.

P/s - Want to know more about mengumpat? Click here, or here, or here, or here... (Please try to read all, especially for those who want to avoid themselves from backbite anymore)

4 comments:

Szakif said...

tahniah aziz! *dengan nada penuh bangga.

CIKSELAMPIT said...

I am about to educate myself to avoid that sin as well.
Jauhkan diri dari sumber2 gosip dan please jangan jadi orang yang memulakannya.

We Can Do It, Man!

aaziz said...

@ Szakif - Haha! I will try my very best to avoid myself from this "mengumpat" thingy.

aaziz said...

@ CikSelampit! Btol, aku setuju ngan ko 100%. Jgn jadi org pertama yg memulakannye! Backbiting bites! Haha!

Plus, when other people want to share some bahan umpatan with u, just say like this,

"N.I!"

meaning, Not Interested! Do it with proper hand gesture, with your palm facing the pengumpat face with distance about 20cm. Try it! This is something i learnt from Ugly Betty Season 3! haha!