Saturday, January 10, 2009

Free Palestine!

Argh, sedeynyer ngan ape yg berlaku kat Palestine skrang. Hmm, byk pihak (including me) mcm pandang sebelah mata jer. Insaf sekejap2 jer. Ya Allah, jadikanlah aku sebagai hambaMu yg tahu bersyukur dgn nikmat2Mu.




Ya Allah, berilah kemudahan dan ketabahan kepada saudara-saudara kami di Palestine sana. Lindungilah mereka daripada perkara-perkara yg tidak diingini.



Kat bawah ni aku letak pic2 yg aku snap pasal activiti2 bdak UIA bagi menunjukkan protes terhadap serangan terhadap Palestine.

Demo after Jumuah Prayer on 2nd of Jan 09. For more info, click here.





Distribution of risalah about what we can do to save Palestine.




Grand Munajat for Palestine at SHAS Mosque IIUM.






During the Grand Munajat Program, there were talks and speeches that were given by the leaders of societies in IIUM (Maaruf Club, AYC, KArisma, Wawasan Club, IYC...). These are some points that i jotted down i.e about what we at least can do to save Palestine:

  • Suplication (Dua) - Do it at least after each fard prayer, Insya-Allah.
  • Boicot product2 Israel and sekutu2nya, especially US.
  • Spread the news about Palestine to others. Cerita pasal kesusahan mereka, ceritakan pasal kekejaman Zionis terhadap mereka.
  • Educate other people especially those in rural area about this issue so that more people will be aware of it.
  • Make media file like posters, banners and spread to others. Eg, macam aper yg aku wat kat blog nih.
  • Jadi student yg berguna. Belajar bersungguh2 and kembalikan zaman kegemilangan Islam.
.....

Barangsiapa di antara kamu melihat kemunkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya, jika ia tidak mampu cegahlah dengan lisannya, dan apabila tidak mampu maka dengan hatinya. Yang demikian itu adalah selemah-lemah iman. (Hadits riwayat Imam Muslim).

.....

Remember, the sensitivity alone can't end the war. Take action!

1 comment:

Supaat Karupayyah said...

Bagus la elaboration Tun pasal comparison brand/ makanan tadi...takde lagi org yg bagi explanation macam tu.Tahniah Tun (Ni blog Tun Dr. Mahathir ke?)