Friday, January 9, 2009

Teratai... Di Mana Kau?

Aku ada sorg member ni, dia wat FYP, nak guna teratai pny benih. Ari tu aku ckp kat dia yg kat kawasan umah aku (Jinjang) ada satu lombong ni. Kelmarin (Rabu), kitorg gi ar lombong tu. Bkan nak mandi lombong tau, just nak kutip teratai. Then, bila mula2 sampai tu, mmg gembira ar sbb dari jauh mg nampak lombong tu pnuh ngan tumbuh2an air as dalam gambar kat bawah nih:




Penuh wo. Scary giler kalo jatuh. Tapi, bila kiotg gi dkt2, rupa2nyer pokok tu bkan teratai. Sedih2. Ntah pokok per ntah. Kiambang liar kot. So, kecewa la member aku tuh.

Last2, Alhadulillah member kpd member aku (pening da ayat nih) teringat kat Batu Caves, ada org jual daun teratai utk hiasan. Dia pon suggest kat member aku suruh order jer kat org tu. Alhamdulillah dapat. But then, harga dia mahal sket la. RM 2 utk sekuntum. Member aku ckp, kalo kat Rawang, RM 2 leh dapat 4-5 kuntum. Hmm, dia xkisah la. Asal ada teratai tuh.

So, masalahnyer di sini, member aku tuh perlukan stock teratai every week, dalam 2-3 kuntum la. Agak costly la kalo tempah kat org tu (tapi boleh claim actually). So, aku di sini nak tny, saper2 tau ada tasik ker, kolam ker, lombong ker kat area2 KL-Gombak nih, yg ada teratai la of course, leh la bg tau aku yer. tulis kat comment. So, leh la aku inform kat member aku nih. Sian dia mencari teratai..

Teratai.. Oooo Teratai...

Oooo teratai bunga indah...

Da ar. Ngarut jer.

3 comments:

teyha! said...

aziz! kat sungai uia yang belah bridge nak pergi cac tu ada banyak.

aaziz said...

@ teyha - Actually, I am looking for the one yg ada biji kat belah atas daun teratai tu. Yg kat UIA rasanyer ada bunga jer. Biji teratai tu bntuk dia mcm bowl (mangkuk), pastu ada lubang2 kat bowl tu. Kalo ada nampak gak, bg tau yer. =)

wana sudin said...

project kita macam sme la..leh pm private x?nie email sy sakuraki26@yahoo.com