Saturday, June 27, 2009

Aku di GEMS

Ramai yg dah tau, aku join GEMS skrg nih, utk mengisi masa2 menganggur aku ngan aktiviti yg lebih berpekdah. GEMS stands for Graduate Employability Management Scheme. Ni job training yg govt support la, under Ministry of Finance.



Aku regis dua minggu lepas (21/6/09), kat Kompleks Darul Puteri, Cheras. Minggu pertama, mcm biasa la, perasmian, then kna hafal lagu bagai sumer.



Lagu GEMS nih ntah aper2 ntah. Saper la yg compose lg nih. lyric dah ok, tp rentak mcm hampeh. Mesti pitching lari punya la kalo nyanyi lagu nih. Nyanyi lagu matric UIA or lagu maincamp lagi best. Semangat giler.


Sepanjang minggu pertama nih, kena dgr talk on 'Achieving Personal Excellence'.





Agak bosan gak ar sbb kena dgr ceramah selama 3 hari, dgn speaker yg sama. Aku kalo dah bosan2 nih, mcm2 la aku wat. Main2 henset la, melukis la.. Tgk ar lukisan darjah satu aku yg hebat kat bawah nih. Hahahaha!






Selain daripada dgr talk, ada gak aktiviti2 len mcm senamrobik yg best giler. Mmg happening. Nak wat lagi! Hahaha! "Okeh, from Top! 1, 2...", kata instructor senamrobik tuh. Mmg enjoy giler ar.




Malam Jumaat ada baca yassin. Ni jer la program berunsur spiritual yg ada kat GEMS nih. Satu kelemahan la. Patut tambah lg program2 berunsur ibadah nih. Aper2 pon, aku bersyukur sgt sbb rumate aku sumer sng nak solat. X payah nak paksa2. Paham2 sendiri kalo x semayang aper hukumnyer. Kitorg siap sbyg jemaah lg tuh dalam bilik. Nanti aku upload gambar. Lupa bawak balik wayar henset la.




Ni la keadaan bilek kitorg. Mcm asrama kan? tp single bed la. Ok jer bagi aku.. Cuma katil dia guna tilam yg ringan + murah + sakit2 badan tuh. Hampeh sungguh. Bilek lain ada yg dapat tilem empuk. Ape2, bersyukur jer la.




Dah ar. Malas nak taip dah. Jap2, Jumaat lepas gi sbyg kat Jalan Cockraine. Nampah kawasan kubur yg sgt luas. Insaf2~




P/s - Sebenarnyer, byk lg gambar. Tp tak leh nak upload sbb xder wayar. So, next time jer la aku post yer.

7 comments:

al-Azhar Tengku al-Walid said...

You should have written about me too. I did the research for your public speaking topics.Haha

Btw, I hate the nomenclature of the scheme: "Skim Graduan Menganggur". You newly graduated so you cannot call yourself an unemployed bum. Try dulu setahun. Kalau xdpt baru kate nganngur.

Along the way, try apply to any places.Break a leg, then.

bioLogist said...

bile tgk lukisan darjah 1 ko tuh..x sangkaa..ko ade bakat melukis upenye..huha3

azuwachan said...

aziz!!!
ni hang da merantau tang mana plak ni??? cambest je aku tgk program ni.

HamiWeeRAé said...

woooo.. ini keghoje ko skrg rupe2nyer. baguih la, ade jgk benda ko buat, xde la goyang kaki kt umah mngabihkan boreh makbpk je. haha.. (gurau je)

btw, xleh tahan tgk lukisan darjah 1 ko tuh! LOL

~x0x0~fixa~ said...

wah cm program motivasi plak aku tgk...best ker aziz...nak join tapi x terpilih...hukhuk...aku dah expect masa interview hari tu lagi kan...ingat x insiden tuh...hahahaha

~ aRe^cHa ~ said...

i tot i'm the only person who have no skills at all in drawing. welcome to the club. ahaks!

myadlan said...

wah. macam pergi btn jugak bunyi nye gems ni. mujur aku tak apply. hehe. alhamdulilah da ada tmpt keje..