Tuesday, August 18, 2009

Aku Seorg Agronomist

Wah, lama giler aku x update blog siot. Xder masa + malas nak mampus. Aku ari tuh mcm nak citer pasal kehidupan aku kat Palace of the Golden Horses, tp rasa mcm dah lamabt sgt dah. Korg tgk jer la gambor2 aku kat Face book tuh.

untuk pengetahuan saper2 yg tak tau, skrg aku join Management Apprenticeship Program, under Sime Darby. Dua minngu lepas dah stat on-job-trening. Aku kena kat Carey Island time tuh. Nama mcm kat oversea jer kan? Pada hal, Carey Island nih kawasan paling xder aper kat Selangor. Korg akan nampak Kelapa Sawi jer memanjang.

Byk ar aku belajar pasal kelapa sawit nih. Dari biji benih sampai la cara nak jaga bila dah besau. 90% yg aku blaja x relate langsung ngan degree yg aku ambik. tu la pasal aku jd agronomist skrg. tp harap2, dapat gak ar position as engineer nanti.

Korg tgk jer la gambar2 kat bawah nih. Malas plak aku nak menaip.





Kat bawah nih gambar POME (Palm Oil Mill Effluent). Dia treate and then jadikan baja.




Gambar2 aku yg agak poyo dalam estate







Mencantas daun (pruning kot istilah dia). Hebat x aku? Susah wo. Buat 20 kali leh taough terus.





Gambar2 berunsur poyos lg.








Aku nak bg tau nih, skrg aku dah de kat Gedong, Perak. Gedong nih dekat area2 Bagan Serai. Pastu dari Parit Buntar or Taiping, dekat jer. Aku kena bljar wat kejer2 R&D yg deal ngan sawah padi. Sime Darby ada wat satu project 'Model Paddy Field' yg fokusnyer, nak improvekan water management and ank apply machinesation so that leh increase paddy productivity. Tp buat masa skrg ni, mcm xder aper nak wat jer. Frust gak. So, aku ingat nak mulakan balik aktiviti2 mencari kerja yg lebih best lg. Jom jobstreet!

K ar. nanti aku upload gambar kat sawah plak.

P/s - Saper2 tau ada kejer2 kosong kat lab ker, pat plant ker, bg ar tau aku ek.

9 comments:

Salihah said...

perghhh kamu gigih bekerja!
bagus2!
aku jela gigih benda len
huuhu~

IrAziz said...

@ salihah - mana ada gigih. Tu sumer palsu. Hahahaha! Skrg xder kejer sgt pon.

Nur Adibah said...

Mantop le ko Ajis!!Weh, ko skali ngan Abby n Halem ke??Giler r best ade geng..slamat bekerja la yek!!

Emiratez said...

Haha.. Baru nak update. Aku dah siap berenti keje dpt keje balik dah baru ko nak update blog. X best ker Sime Darby tu?

IrAziz said...

@ Dibut - Abby n ahn Halem kat Banting. Aku dah kat Perak. huhu!

@ Amir - Sini internet connection limited ar. Lg pon agak busy gak ar. Ko kejer aper skrg?

Emiratez said...

Technical team lebih kurang cam technician la.. byr pun leh thn la.. saje keje main2 mengisi masa lapang sambil tunggu kot2 dpt offer lg gempak ker.. hehe

HamiWeeRAé aka WeeWee said...

laaa.. ab dgn ayu pon ade kt sana jgk ke? bez la korg!! kirim slm kt dorg ekk.. ajis n sume kwn2 kt sane, slmt berpose n all da bez!!

CikSelampit said...

aku pun ada safety helmet gak.
siap coverall.
huhu..

CikSelampit said...

aku pun ada safety helmet gak.
siap coverall.
huhu..