Tuesday, August 18, 2009

Aku Seorang Agronomist Lagi...

Ni nak sambung citer sikit..Hahaha! Tiba2 terajin plak. Petang nih xder aper2 nak wat. Tenet ofis plak laju giler. Pastu, member plak kuar. Leh guna laptop dia sesuka hati. Muahahahahahaha!

Selain darpd wat kejer2 berkaitan ngan Kelapa Sawit, Sime Darby gak ada wat lain2 plantation mcm buah jambu batu, jatropha, stevia ngan macam2 lagi ar. Masa induction mggu lepas, sempat la aku belajar sket pasal pokok jatropha ngan stevia nih.

Pokok jatropha nih, kalo korg nak tau, leh guna utk biodiesel. Skrg Sime Darby tgh wat r&d pasal nih. Biji yg dapat dari pokok nih ada minyak. Tgk ar biji ngan tanaman jatropha dalam ic kat pic bawah nih.






Ok, sekarang aku nak citer pasal kat Gedong plak. Aku sbnrnyer kena placement kat Gedong, Bagan Serai, Perak. Mcm aku da bg tau dulu, Sime Darby ada wat satu project Model Paddy Plantation nih. Sebenarnyer, kat Gedong, specifically kat kawsan estate Tali Ayer nih, dorg tanam kelapa sawit. Then, utk wat project padi nih, dorg terpaksa tebang 200ha pokok kelapa sawit tuh. kalo korg tgk kat model kat bawah nih, korg akan nampah yg keliling tuh ada kelapa sawit.





Kat bawah nih gambar yg real pny. Sori ar x brp jelas. Hujan time tuh.




Hari nih aku da dapat task, kena deal ngan En. Amir, person-in-charge utk nursery padi. Selain tanam padi, Sime Darby kat sini jual benih padi gak. Tp td aku gi nursery, xder keje sgt nak wat. En Amir tuh pon xder. Ni yg aku balik ofis, men blog. Aper, korg tgk ar kejer2 menggulung karpet anak padi yg nak di hantar ke klien nih.



Ni plak, gambar member2 training skali. Dari kiri, Fahmi, Yus, Megna ngan Amir.



Kat bwh nih plak gambar mesin2 untk sediakan tray paddy. Tp sekarang drg x rasa nak operate lg. Tu pasal aku x der keje tuh. Tunggu mesin nih operate, baru aku ada kejer kot. Kalo nak mesin nih operate, kena ada demand anak benih dr customer dulu. Kalo wat anak benih pon, customer xder, membazir gak.



Ni tempat nursery yg terbengkalai.


Align Center
Ni plak sistem conveyor 2 in 1 yg dorg guna utk nursery tuh. Conveyor nih dorg guna tuk siram pokok ngan utk angkut benih2.



K ar. tu jer stakat nih.

1 comment:

♥ 나나 ♥ said...

ntah kenapa...gmbar2 tu nampak dr jauh...mcm yg korang pnye farmtown sgala tu (lol) hahaaha

ajis~!! all the best! :)